Beleggen in goud

Goud is van oudsher een belangrijk betaalmiddel geweest. In Egyptische hiërogliefen van de 26e eeuw v. Chr. wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Chr. werd goud nog veelvuldig gebruikt voor munten.

munten

Amerika:

Tegenwoordig drukken we de goudprijs uit in Amerikaanse dollars per troy ounce, dat is iets meer dan 31.1 gram De koersen van goud schommelen waarbij in 1980 een record bereikt werd van 887 dollar per troy ounce. Dit is niet het hoogst gehaalde resultaat geweest want in 2011 bereikte de goudprijs een nieuw record van 1900 dollar per troy ounce.

Als we kijken naar hoe de prijs van goud zich heeft ontwikkeld zien we dat de stijging naar 887 dollar per troy ounce ontstaat na de grote inflatie van eind jaren zeventig begin jaren tachtig. Later daalde de goudprijs weer naar een dieptepunt van 254 dollar per troy ounce in 2001. Hierna is de goudprijs enorm gestegen doordat het wereldwijd bij investeerders en economen duidelijk werd dat Amerika zich diep in de schulden aan het steken is. Deze schulden financieren zij via de eigen valuta via de FED ( centrale bank van de Verenigde Staten van Amerika ). Hierdoor groeit de vraag naar fysiek goud.

Nederland:

Als we de huidige goudprijs (23 november 2014) bekijken bij Goldrepublic zien we dat er een aankoopprijs van € 969,78 per troy ounce betaald wordt. Het vorige record van 2011 is nog niet gebroken terwijl de omstandigheden voor een groei aanwezig zijn. Het blijft echter een kwestie van vraag en aanbod.

goud

Beleggen in goud is dus een goede investering, zeker nu de spaarrente tot een minimum gedaald is.

Een gedachte over “Beleggen in goud”

  1. Statistisch gezien zijn beleggingsportefeuilles die goud bevatten robuuster en veel minder volatiel dan portefeuilles zonder goud. Daar komt bij dat pensioenfondsen amper in goud beleggen. Mocht een deel van uw vermogen vastliggen bij een of meerdere pensioenfondsen, dan kunt u bij voorkeur een groter deel van uw persoonlijk vermogen beleggen in goud om uw ‘gehele’ oudedagsvoorziening te beschermen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veilig goud aankopen